Wie ben ik ?

Mijn naam is Debora Bronsveld-Goldschmeding. In 1970 geboren in het mooie Brabant maar al vele jaren woonachtig net boven de grote rivieren. Getrouwd in 1989 met Hans, en moeder van 3 mannen; inmiddels 24, 20 en 20 jaar oud.

 

De afgelopen 30 jaar was ik werkzaam in de zorg; eerst als verpleegkundige in Gorinchem; vervolgens als POH ( PraktijkOndersteuner Huisarts) in Ridderkerk en Dordrecht. Ik ben een mensen-mens en had eigenlijk altijd te weinig tijd voor alles wat buiten de geprotocolleerde zorg mijn aandacht vroeg. Terwijl die zaken juist vaak zo interessant en belangrijk zijn. Verhalen en ervaringen van ieder  mens; maar vooral ook ouderen vind ik boeiend; en ik werkte daarom ook al 3 jaar als pastoraal vrijwilliger in een verzorgingstehuis; zowel bij somatiek als dementerenden.

 

Pastoraat en coaching

Ook vanuit de kerkelijke gemeente heb ik al mijn hele leven oog voor de mede-gemeenteleden. Een 3-jarige opleiding Pastorale Hulpverlening met ook aandacht voor theologie was voor mij een waardevolle toerusting. Daarbij heeft het raakvlak tussen pastoraat en psychiatrie, ook uit dichtbij ervaringen, mijn speciale belangstelling. Om naast pastorale hulp en zorg nog meer grip te krijgen op veranderprocessen heb ik een korte opleiding caching gevolgd. Dat heeft mijzelf ook weer geholpen in doorvoeren van veranderingen.

 

Mijn naam heeft een betekenis

Mijn naam komt uit het Hebreeuws en betekent ''honingbij''; vroeger vond ik dat maar een vreemde naam. Maar 50 jaar later dekt de naam mijn bezigheden aardig. Bewegen tussen de bloemen/mensen op deze aarde, stukje verbinding leggen en processen op gang brengen; oftewel positief stimuleren.

 

Daarnaast heb ik een bijzondere naamgenoot  in de Bijbel. De enige vrouwelijke leider en rechter in het Oude Testament. Zij was profetes, hield zitting onder de Deborapalm en de mensen kwamen voor rechtspraak en advies naar haar toe. Ze was een leider in de strijd, wijs en met geestelijk inzicht, aan de zijde van legerleider Barak. Haar nauwe relatie met God, en zo het verstaan van Zijn stem en wil, is voor mij altijd een groot en inspirerend voorbeeld.

 

God, de HEER, gaf mij een vaardige tong,

waarmee ik de moedeloze kan opbeuren.

Elke ochtend wekt Hij mijn oor,

zodat het toegerust is om aandachtig te horen.

 

 Jesaja 50:4

Deze prachtige tekst kwam ik onlangs tegen in het boek Jesaja. Het geeft weer hoe belangrijk echt luisteren is. Luisteren naar mensen en luisteren naar God. Ik gebruik hem hier graag als inspiratietekst om uit te leggen waar ik mijn input vandaan haal. Mijn benadering is al vele jaren tweeledig.

Aan de ene kant ben ik een bijzonder nuchter mens die geïnteresseerd is in de psychologie, het gedrag, begeleiden en coachen van mensen. Aan de andere kant ben ik iemand die zich bijzonder met God verbonden weet. En vanuit de relatie met Hem inspiratie, wijsheid en inzicht krijgt en graag doorgeeft/deelt. Die zet ik vervolgens graag in voor een stuk pastorale begeleiding.

''Er zijn'' verwijst in die zin voor mij 2 kanten uit. Ik geloof dat God, die zich de 'Ik ben' noemt, er is voor ieder mens dus ook voor mij. En vanuit dat voorbeeld van God mag ik er ook voor anderen zijn; deze invulling kun je wel de passie in mijn leven noemen.

Ik ben er. Ik ben er voor jou.


  "  Ik ben.     Ik ben er.     Ik ben er voor jou.  "