Hoop, wanhoop, geduld

Gepubliceerd op 18 januari 2021 om 12:30

Als je lang ergens op hoopt dat geen vorm krijgt kun je grofweg 2 paden inslaan:

  • Wanhoop
  • Geduld

Wanhopen doe je door naar de puinhopen te kijken van wat je in het hier en nu ziet.

Of door ervaringen uit het verleden waarbij je hoop niet tot het gewenste resultaat geleid heeft.

Of doordat je gewoon niet snapt waarom je nog niet aan het eind van jouw tunnel bent gekomen; je hebt nu wel genoeg tijd gespendeerd aan ‘’wachten op ‘’.

Maar veel verder kom je hier niet mee; sterker nog, de nog aanwezige hoop vervliegt zelfs bij deze kijk op je leven.

 

Geduld; een interessant begrip. Geduld kun je hebben ook als je heel lang moet wachten op waar je op hoopt. Geduld heeft een hopeloze ‘’in de wachtkamer’’ situatie zelfs nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Zonder wachten ontstaat geen geduld. Het is een wederkerig verschijnsel.

Als je blijft zien op het licht dat toch echt aan het eind van iedere tunnel is; dan kweek je daarmee geduld. En als je geduld hebt ontwikkelt; kun je dat weer inzetten in dat ‘wacht-en-hoop’ proces. Of later in een ander ‘wacht-en-hoop’- proces.

 

Geduld hangt samen met vertrouwen, verwachten en geloven. Als je ervan uit gaat dat iets gerealiseerd gaat worden kun je dat (lang) verwachten en erop (blijven) vertrouwen.

Daarbij; als je in de Bijbel het woord 'geduldig' zoekt merk je dat God en Jezus dat als belangrijke eigenschap hebben. Dus ‘’ik wil meer en meer gaan lijken op Jezus’’ of What Would Jesus Do, omvat ook deze eigenschap.

 

Als we dus in deze dagen denken ‘’ik ben er klaar mee’’ en ‘’zoveel ellende, geen uitzicht meer; komt het nog wel goed”, dan zou ik zeggen maak je keuze welk pad je gaan wil. Kies je voor wanhoop, of ontwikkel je meer geduld.

En als je wil groeien in je geloof, geestelijk leven, zie de omstandigheden dan eens in dat licht: als voedingsbodem voor de groei van geduld en misschien ook wel de rest van de vrucht van de Geest.

 

‘Verblijd u in de hoop. Wees geduldig in de verdrukking. Volhard in het gebed.’ Romeinen 12:12 (HSV)

De Here geeft genade en ontfermt Zich liefdevol. Hij heeft een onmetelijk geduld en is groot in zijn goedheid en liefde. Psalm 145:8 (Het Boek)

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.